Chagpori Gezondheidstips
Verstopping

Met onze darmen hebben we een moeizame relatie. We zijn ons er nauwelijks van bewust dat ze constant aan het werk zijn en als ze niet goed functioneren, komen we al gauw in de taboesfeer. Volgens Amchi Nel de Jong is dan vaak de windenergie verstoort en met name de naar beneden gaande windenergie. Vaak leidt dit tot een chronische disbalans met bijvoorbeeld aambeien of nog erger als gevolg. Verstoring van de slijmenergie is een andere grote boosdoener bij verstopping. De kou, zwaarte en traagheid die bij deze energie horen, vertragen onze darmfunctie gemakkelijk.

Chronische verstopping vraagt om een verandering van ons gedrag en dieet. Drink bij het opstaan eerst 2 bekers warm gekookt water. Afhankelijk van je constitutie kan daarna je kiezen voor een ochtendwandeling of –meditatie. Wandelen en meditatie zijn goed om de windenergie te balanceren. Sommigen moeten eerst een kop koffie of zelfs een sigaret hebben om de stoelgang op gang te brengen.

Als dieet advies stelt Nel de Jong een ochtendpap van grove spelt- en/of havervlokken die ongeveer 5 minuten in water gekookt worden. Deze pap wordt aangezoet door twee of drie fijngesneden, ongezwavelde, gedroogde abrikozen mee te laten koken. Bij ernstige constipatie kan er nog wat lijnzaad of lijnolie op het laatst doorheen geschept worden. Yoghurt of melk is niet bevorderlijk: dat kan tot een vergroting van de slijmenergie leiden hetgeen de stoelgang juist weer vertraagt. In de zomer valt ook het eten van 2 kiwi’s op de nuchtere maag aan te bevelen. Maar pas op voor een stoelgang van hollen(diarree) of stilstaan(verstopping). Zorg dat je een evenwicht vindt van net genoeg hulpmiddelen. Natuurlijk is een vezelrijk dieet van groot belang net als het goed kauwen van het voedsel. Maar denk eraan: te veel rauwkost is niet goed en niet nodig. Voedsel zoals (ijsberg)sla met een koude potentie kan er voor zorgen dat de wind en slijm energie verder verstoord worden of verstoord blijven. En rauwkost kan ook te veel warme energie aan de spijsvertering onttrekken.