Chagpori Gezondheidstips
Stoppen met roken

Roken is in defacto een uitdrukking van het streven naar het contact met de Boeddha natuur zegt Amchi Nel de Jong licht provocerend. We hopen door het roken van een sigaret even in contact te komen met de rust en ontspanning die het contact met onze innerlijke kern mogelijk kunnen maken. Helaas krijgt het roken maar al te vaak een dwangmatig karakter en maakt het de “hongerige geest” in ons los. Als iemand begint met roken, is dat niet om een lichamelijke behoefte te bevredigen zoals dat bij eten en drinken het geval is. Echter als we doorgaan met roken en steeds meer gaan roken zeggen we dat ons lichaam verslaafd is terwijl ons lichaam nooit om een sigaret gevraagd heeft. Het is ooit de wens van onze rusteloze geest geweest, die snel gehecht raakt. We gaan (door met) roken omdat we een misschien wel verkeerd geïnterpreteerd signaal van het lichaam vertalen in ons bewustzijn als een signaal dat er gerookt moet worden. Als we gaan roken is dat volgens Nel de Jong omdat de wind-energie uit balans is, en het door de rust die het geeft iets meer gebalanceerd wordt. Als we willen stoppen met roken dreigt ook de wind-energie, oftewel het schijnbare evenwicht wat we gevonden hebben, weer uit balans te raken. Daarom zal de Tibetaanse Geneeskundige (Amchi) altijd aanbevelen om niet direct in een keer te stoppen, maar door middel van een langzaam minderen tot een niet roken te komen. Zo wordt de balans van de windenergie niet te veel verstoord. Echter, stoppen wordt pas echt stoppen als je hiertoe gemotiveerd bent. De motivatie kan overigens wel te maken hebben met de lichamelijke conditie en of de klachten die ontstaan zijn door het roken.
Hoe kan je je motivatie om te stoppen vergroten: door meditatie te gebruiken.

De basistechniek van meditatie staat in veel boeken beschreven en wordt bekend verondersteld. Wij bevelen allereerst een analytische meditatie aan om de voordelen van roken duidelijk te krijgen en te onderzoeken wie en wat in ons wil roken.

Vervolgens bevelen we een visualisatie aan waarin de roker zich voorstelt wat er op alle fronten (lichamelijk en psychisch) zal zijn veranderd: misschien meer budget voor vakanties of voor andere dingen die je echt leuk vindt, want roken kost veel geld; een betere conditie; meer reuk en smaak; betere seks want zelfs als je geen vaste partner hebt besef je dat roken niet alleen relatievorming negatief kan beïnvloeden. Het stoppen met roken vraagt een training in wilskracht en gewaar zijn.
Kortom, stel je voor wat voor jou na een jaar haalbaar is op het gebied van algeheel welzijn en geluk.

Als de motivatie er dan is, ga minderen en ga aan de gang om de windenergie in balans te houden. Dus yoga en ontspanningsoefeningen, bewegen en ontspannen in de natuur en meditatie. Door de rust in ons bewustzijn wordt de Boeddha natuur ervaren zonder ongewenste substituten.

En neem in je dieet wat meer nootmuskaat, soep getrokken van botten, komijn en sesamzaad, of Tibetaanse kruidenpillen. En waarom: als we de ene verslaving aanpakken zit de volgende al op de loer namelijk gewichtstoename.