Chagpori Gezondheidstips
Oorsuizen

Oorsuizen (lat. Tinnitus) kan verschillende oorzaken hebben. Ook kent het vele verschillende vormen zoals al dan niet continu, sissend of ruisend en in verschillende toonhoogten enz.

Bij oorsuizen is het verstandig om eerst de bloeddruk te meten omdat ook hoge bloeddruk oorsuizen kan veroorzaken. Daarnaast kan oorsuizen veroorzaakt worden door een verstoring van het zenuwstelsel in het hoofd.
In de Tibetaanse Geneeskunde worden de oren gezien als de “bloemen” van de nieren. Verstoringen van de oren kan dan ook direct worden gekoppeld aan de nieren. Oorsuizen zien we vooral wanneer de nier energie te “koud” is en door spanning, emoties of andere emotionele verstoring de wind energie in de nieren uit balans is. Als behandeling worden voor de oor- en evenwichtsproblemen kruidenpillen voorgeschreven die zowel voor nierproblemen als voor de emotionele balans worden ingezet. Daarnaast worden afgeraden om voedsel met koude potentie of letterlijk koud in temperatuur te nuttigen. De nierstreek warm houden en kruiden als kardemom en vruchten als granaatappel eten kunnen ondersteunend werken. Vaak merkt men ook dan weersveranderingen en koud weer de verstoring kan verergeren.

De samenhang tussen oren en nieren worden nu ook in de westerse geneeskunde erkend.

Bij Arjan Korevaar (een van de schrijvers van dit stuk) werd ca 15 jaar geleden de ziekte van Meniere vastgesteld hetgeen niet alleen met problemen als evenwichtsstoornissen en doofheid gepaard gaat maar ook met oorsuizen. Naast het gebruik van Tibetaanse kruiden pillen en dieet is meditatie voor hem een geweldige manier gebleken om de overlast van oorsuizen tot aanvaardbare proporties terug te brengen en vooral ook om de verstoring van het geluid in de oren te leren beheersen. Hij zegt: ”op het moment van schrijven, suizen mijn oren en vooral links behoorlijk luid. Als ik er naar luister is het nadrukkelijk aanwezig. Door mijn meditatie ervaring kan ik het uit mijn directe aandacht halen en wordt het ondergeschikt aan andere processen in mijn hoofd, die wel aandacht krijgen”. Het is vergelijkbaar met draai duizeligheid (ook een verschijnsel van Meniere), waarbij zenuwprikkels de illusie van beweging veroorzaken. Als je echter je aandacht naar binnen richt en heel stil zit, ervaar je de draaiende wereld veel minder omdat die beperkt in de aandacht komt. De aandacht is bijvoorbeeld gericht op de ademhaling. Hij vervolgt: “met meditatie gaat het oorsuizen niet over maar het is niet meer een vijand die je in de houdgreep heeft en je leven bepaalt”.