Chagpori Gezondheidstips
Angsten

Door de nadruk, die door de Tibetaanse Geneeskunde wordt gelegd op de nauwe relatie tussen lichaam en geest, hebben angsten in de Tibetaanse geneeskunde niet slechts een psychische component maar ook een lichamelijke achtergrond.

Amchi Nel de Jong zegt daarover: Bij angsten vinden wij in de pols een verstoorde windenergie waarbij ook nog de energie van het hart te laag is. Dit kan tot pijnsteken op de borst of op de rug op de 5de of 6de ruggenwervel leiden. Pijn op de 5de wervel staat voor een verstoring van de levensondersteunende windenergie en de 6de voor de hartenergie. Verstoringen van deze energieën kunnen verstrekkende gevolgen hebben: enorme angsten en zelfs psychosen kunnen daarvan het gevolg zijn. Ze beveelt voor deze verstoringen de volgende oefening en remedies aan:
– ga ontspannen op een stoel zitten en ga dan schommelen met je bovenlichaam. Schommel langzaam naar links en naar rechts totdat je in je centrum komt. Dan ga je naar voren en naar achter schommelen totdat je het gevoel hebt dat je bovenlichaam gecentreerd is en je een balanspunt bereikt hebt zodat het bewegen gestopt is. Je voelt je als het ware naar beneden zakken en je ervaart een stilte en rust.

  • Neem of maak een stoffen zakje waarin je een mengsel van geraspte nootmuskaat en zwarte komijn indoet en bindt het zakje dicht. Vervolgens verwarm je au bain marie sesamolie tot een temperatuur die de huid kan verdragen. Doop het zakje in de sesamolie en druk het daarna zachtjes enige minuten op de pijnlijke plek op de borst.
  • Bij een acute aanval kan goede healing incense helpen: hap de rook van de wierook 2 of 3 keer even in en slik deze door. Laat de wierook verder branden op 2 m afstand.

Voor het dieet heeft amchi Nel de volgende adviezen: eet regelmatig en neem voedsel dat voedzaam is maar niet te zwaar is. Een voorbeeld hiervan is soep getrokken van botten of kippenbouillon met groenten. Vegetatiers kunnen een gepureerde soep van bijvoorbeeld pompoen, linzen of courgette eten. Gebruik nootmuskaat, komijn en kruidnagel bij de bereiding van het voedsel. Bergamotolie (dat zit bijvoorbeeld in Earl Grey thee) kan voor mensen die daar gevoelig voor zijn en een lage hartenergie hebben hartritme stoornissen geven.

Verder beveelt Amchi Nel aan: zorg ervoor dat je omgeving rust uitstraalt. Luister naar rustige muziek bij voorbeeld klassieke muziek. Gebruik voor je stoffering en je kleding natuurlijke materialen het liefst met aarde tinten die warm aanvoelen. Omring je door mensen die je op je gemak stellen.
Laat je masseren met de volle hand, doe ontspanningsoefeningen en mediteer maar laat je daarbij begeleiden door iemand die je hebt vertelt dat je van deze symptomen last hebt en die weet hoe daar mee om te gaan. Laat deze klachten niet op hun beloop: zoek bij ernstige klachten hulp bijvoorbeeld bij een Tibetaanse arts die hiervoor effectieve kruidenpillen kan voorschrijven.