Chagpori Gezondheidstips
Brandende ogen

Brandende ogen kunnen een symptoom zijn van een (ernstige) oogkwaal zoals bijvoorbeeld macula degeneratie, een tumor of glaucoom. Dit zijn kwalen die naast de Tibetaanse geneeskundige ook door een oogarts moeten worden behandeld. In de tekstboeken van de Tibetaanse Geneeskunde staat dat “de ogen de bloemen van de lever” zijn, zegt Amchi Nel de Jong, waarmee ze de samenhang tussen ogen en lever benoemt.

Brandende ogen kunnen dus ook een symptoom zijn van een niet goed functionerende lever. Daarnaast kunnen brandende ogen ontstaan door (soms externe) oorzaken als allergische reacties, beeldschermen, koffie en/of alcohol, vermoeidheid door slaapgebrek en luchtvervuiling.

Als de brandende ogen veroorzaakt worden door een leverprobleem is het zaak om de leverkwaal aan te pakken. Eet dan vooral niet te zwaar en te vet, laat de alcohol staan en zorg ervoor dat de spijsvertering goed functioneert. Schrap ook knoflook en rode peper uit je dieet: knoflook zorgt voor het inbrengen van hitte en dat is met brandende ogen niet gewenst. Saffraan is daarentegen aan te raden net als groene groeten als broccoli, spinazie en andijvie. Denk ook eens na over je paracetamol gebruik: te veel paracetamol is zeer belastend voor de lever. Voor het koelen van de ogen kan gebruik worden gemaakt van plakjes komkommer die op de gesloten oogleden worden gelegd. Een alternatief voor komkommer zijn gebruikte afgekoelde theezakjes van zwarte thee, rooibos of kamille. Bedenk ook dat door wrijven de klachten meestal verergeren. Belast je ogen niet te veel: draag een zonnebril en een hoofdbedekking die voorkomt dat het zonlicht direct in de ogen komt. Ook kan meditatie soms een bijdrage leveren aan het verminderen van brandende ogen.

De volgende categorie noemen we maar even kortheidshalve: de externe symptomen, hoewel ze dat volgens de Tibetaanse geneeskunde niet helemaal zijn. Vermoeidheid is hiervan een voorbeeld: als je gewoon te laat naar bed gaat kan je er zelf iets aan doen door ’s avonds om 22.00 uur naar bed te gaan. Ook het drinken van koffie en thee heb je zelf in de hand. Pollen lijken allergieën te veroorzaken, maar in de Tibetaanse Geneeskunde is de oorzaak van allergie meestal onrein bloed. Daarbij tekenen we aan dat de lever verantwoordelijk is voor het reinigen van het bloed. Omdat niet iedereen (in dezelfde mate) allergisch is moet er ook een andere oorzaak zijn. Beeldschermen kunnen ook uit of minder worden gebruikt. Vervuilde lucht leidt tot irritaties die ook in ernst kunnen verschillen. De echte ziekten van het orgaan oog moeten door de oogarts worden behandeld.