Chagpori Gezondheidstips
Buikklachten: verstopping en diarree

Vooral op vakantie kunnen buikklachten tot grote problemen leiden. Zowel verstopping als diarree met of zonder (ernstige) buikkrampen kunnen een vakantie ronduit verpesten. De eerste tip uit de Tibetaanse geneeskunde is: drink altijd veel gekookt en tot (hand)warm afgekoeld water. Drink altijd minstens twee liter per dag en dat kan bij heftige transpiratie oplopen tot wel 3-4 liter per dag. Gekookt water is niet alleen ontsmet maar draagt ook bij aan het evenwicht in het lichaam. Wakker worden zonder de aandrang tot urineren is een teken dat je veel te weinig hebt gedronken.

Diarree kan vele oorzaken hebben: van een gewone voedselvergiftiging tot zelfs amoeben-dissentrie of leverontstekingen.

Bij matige diarree beveelt Amchi Nel de Jong aan om gedurende de eerste 24 uur bouillon zonder Ve-Tsin (glutamaten) te drinken om zo de zoutbalans te handhaven. Ook kan zoete of zoute thee worden gedronken. En eet vooral niet te vet of te zwaar voedsel. Ook is er meestal een ander onder reizigers in Azie bekend middel voorhanden: Coca Cola dat behoorlijk effectief is gebleken als stopmiddel. Houdt in het achterhoofd dat een voor je spijsverteringsstelsel ongebruikelijke combinatie van spijzen zelfs tot heftige buikkrampen kan leiden al dan niet met diarree. Er is dan geen besmetting maar het is zinvol de combinatie van spijzen te onthouden en vermijden.

Als er na 24 uur geen duidelijke verbetering is van de klachten raadpleeg dan een Tibeaanse Amchi of een westerse arts. In het (Verre) Oosten is een laboratoriumonderzoek van de faeces vaak zelfs zonder tussenkomst van een arts te regelen.

Als we in een andere omgeving verkeren is de wind-energie Tib. (rlung) soms uit balans hetgeen in combinatie met een veranderd voedingspatroon tot verstopping kan leiden. Wees erop bedacht dat verstopping ook door een besmetting kan komen. Bij verstopping adviseert Nel de Jong de volgende remedie: begin de dag met een warm ontbijt bestaande uit pap van haver- en/of speltvlokken op water basis. Dus geen melk of andere melkproducten. Kook gedurende 4 minuten wat gesneden gedroogde ongezwavelde abrikozen of pruimen mee. Drink veel warm gekookt water. Wacht niet te lang om een Tibetaanse of Westerse arts te raadplegen.
Als je onder behandeling bent van een Tibetaanse arts, vraag deze dan je reisapotheek samen te stellen om reisklachten effectief met kruidenpillen te kunnen bestrijden.