Consult

In het consult bij Tibetaans geneeskundige ‘amchi’ Nel de Jong is er ruim aandacht voor de patiënt.

Aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek en het onderzoek van urine, pols, tong en ogen, wordt de diagnose gesteld. De polsdiagnostiek geeft een indruk van de drie basisenergieën (wind, gal en slijm) en van de conditie van de verschillende organen.

Bij het urine onderzoek wordt onder meer gekeken naar de kleur van de urine en de structuur van de luchtbellen die ontstaan bij het schudden van de urine.

De conditie van de tong en het oogwit kunnen het beeld dat ontstaan is uit het onderzoek van pols en urine bevestigen en aanvullende informatie geven.

Op basis van het gehele onderzoek stelt de Tibetaans geneeskundige de diagnose in hoeverre en op welke wijze de drie basisenergieën, afzonderlijk of in combinatie met elkaar, uit balans zijn.Vervolgens geeft de Tibetaans geneeskundige voeding- en gedrag adviezen en – waar nodig – Tibetaanse kruidenpillen. Soms worden aanvullende therapieën aangeraden zoals lichaamsbeweging, meditatie, massage en drukpunten behandeling met kruiden. Aandacht voor het ziekteproces en inzicht in wat zich daarin voordoet, is daarbij onontbeerlijk en essentieel.

Bij aanhoudende lichamelijke en psychische klachten is het verstandig om ook uw huisarts te raadplegen. De adviezen en kruidenpillen vervangen niet automatisch een reeds ingezet regulier geneeskundig traject.

Belangrijke informatie voordat u naar het consult komt
Vanwege de urine- en de pols diagnose is het belangrijk 3 tot 4 dagen van te voren geen vitamine(pillen) B en/of C te slikken, of voedsel te eten dat de urine kan verkleuren, zoals rode bietjes of kersen. De avond voor het consult dient u geen alcohol of alcoholvrij bier te nuttigen en ’s ochtends geen koffie te drinken.
Heel belangrijk is het de eerste ochtend-urine, dat wil zeggen de eerste plas na 04.00 uur, mee te brengen in een doorzichtig potje.

Kosten

De consulten duren gemiddeld 45 minuten, de consultprijs is €65,-.
Daarbij komen de kosten van de kruiden pillen. Deze variëren al naar gelang per maand tussen €30,- en 39,-, incl. 6% BTW.

Mocht men onverhoopt niet op de afgesproken tijd kunnen komen, dan dient de afspraak minstens 24 uur van te voren afgezegd te worden, anders wordt de volle consult prijs berekend.