Chagpori Gezondheidstips
Bronchitis

Verstoringen van de wind- en de slijmenergie spelen een rol bij bronchitis. Bronchitis ontstaat meestal naar aanleiding van een griep of verkoudheid als ontstekingresten die onder het slijm verborgen in de bronchiën achter blijven. Maar bij rokers of door wonen in een vochtige omgeving als een betonnen huis met weinig natuurlijke materialen kan volgens de Tibetaanse geneeskunde ook bronchitis ontstaan.

Als de windenergie rond het hart en de longen is verstoord dan kunnen de bronchiën verkrampen waardoor verschijnselen als druk op de borst, pijn bij het ademhalen, benauwdheid en zware hoest kunnen optreden. Belangrijk is om in deze situatie alle vormen van druk(te) en stress te vermijden.

Door de verstoorde slijmenergie kan er een overvloedige slijmproductie zijn. Omdat er sprake is van een koude ziekte wordt erg koud voedsel afgeraden. Denk aan rauwkost, aardappelen en paddenstoelen en etenswaren direct uit de koelkast. Daarnaast is het vanwege de chronisch geworden ontsteking belangrijk geen zure producten als wijn, azijn, ingelegd zuur en citrusvruchten te eten of te drinken. Deze voedingsmiddelen activeren het ontstekingsproces. Ook kan het eten van een appel juist de hoestprikkel activeren.

Bij een droge hoest kunnen rozijnen en een lepel honing verlichting geven.
Melkproducten als melk, kaas en yoghurt vergroten de slijmproductie, vaak kunnen producten van geiten en schapenmelk nog wel. Bij een verhoogde slijmproductie dus geen honing met gewone warme melk, maar wel tijm- of saliethee met honing. Gebrande noten, barbecue producten en gebrande producten als koffie en chocolade zijn af te raden. Ademhalingsoefeningen zijn aan te bevelen: gebruik buitenlucht om rustig diep in- en uit te ademen.
In de Tibetaanse geneeskunst zijn lichaam en geest nauw met elkaar verbonden. Daarom geeft Nel de Jong ook het advies door van haar leraar de beroemde lama/arts Trogawa Rinpoche om bij benauwdheid ervoor te zorgen dat je bewustzijn ruimte ervaart. Ga naar zee en ga op een duin zitten en niet in een duinpan, ga niet naar te dichte bebossing maar ga voor de wind in open gebieden lopen. Hierdoor kan het gevoel van benauwdheid en angst verminderen.

Overigens zijn er in de Tibetaanse geneeskunde heel goeie kruidenpillen voor chronische of steeds terugkerende ontstekingen zoals bronchitis.