Chagpori Gezondheidstips
Brandend maagzuur

De meest bekende oorzaak van brandend maagzuur is stress (het slaat op mijn maag). Het begint meestal met een door stress verstoorde windenergie die vervolgens de beide andere energieën in onbalans brengt. Als de drie energieën uit balans zijn krijgen we met regelmaat brandend maagzuur als eerst symptoom. Neem dit symptoom serieus: als het onbehandeld blijft kan er een maagzweer en zelfs maagkanker van komen. In de Tibetaanse Geneeskunde spreken we dan over Began Mugpo (bruine slijm), wat een onbalans in de maag van alle drie de energieën tegelijk is.

Soms is de helicobacter bacterie de oorzaak van maagproblemen. Amchi Nel de Jong is hierover pertinent: neem een antibioticum kuur en gebruik Tibetaanse medicijnen om de bijwerkingen van antibiotica te verminderen. Als het probleem een structureel te hoge pH en/of de regeling van de sphincter te kort schiet, ontstaat er ook vooral ’s nachts pijnlijk zuurbranden. Door het bovenste gedeelte van het bed hoger te maken zullen de symptomen verminderen.

Brandend maagzuur kan ook incidenteel optreden door bijvoorbeeld zwaar tafelen. In dat geval wil een beker melk met honing wel eens helpen. Een oud Tibetaans huismiddel is een shawl rond de maag aanbrengen om de maag te verwarmen.

Hier nog wat tips voor mensen met een zwakke maag: geen citrusvruchten (behalve limoenen), geen azijn (of zure conserven), voorzichtig met wijn en koffie, eet niet te zwaar, geen koude spijzen of drank en laat zuurdesembrood en ook rode pepers staan. Eet regelmatig en zorg dat je maag niet te leeg is. Mocht dat het geval zijn en je krijgt pijn: neem een glas melk of een droog biscuittje.

De Tibetaanse geneeskunde heeft bij chronische klachten veel effectieve kruidenpillen voor maag- en spijsverteringsproblemen.