Chagpori Gezondheidstips
Allergieën zoals hooikoorts

Tibetaanse Amchi’s (natuurgeneeskundigen) worden vaak voor hooikoorts en andere allergieën geconsulteerd. Allopathische middelen voor deze kwalen kennen vaak (middel-) zware bijwerkingen zodat patiënten zoeken naar effectieve behandelingen zonder deze bijwerkingen.

Amchi Nel de Jong, die in Amsterdam een praktijk heeft voor Tibetaanse Geneeskunde, zegt hierover: De Tibetaanse Geneeskunde ziet alle allergieën in eerste instantie als een kwestie van onzuiver bloed en lymfe. Dit komt mede door het niet goed functioneren van de spijsverterings organen en vooral de lever die een grote rol speelt bij de productie en reiniging van bloed en lymfe. Daarnaast speelt een zwakke “ondervoedde” milt een grote rol, waardoor zelfs een auto-immuun ziekte kan ontstaan. Door de verminderde functie van de milt ontstaan niet alleen allergieën, maar ook andere verstoringen zoals de rheumatische aandoeningen. Nel de Jong geeft een aantal adviezen voor het gedrag en dieet: Kijk je dan naar de locatie van de allergie, zoals bij hooikoorts, dan zijn er verschillende eet en drink gewoontes om in acht te nemen. Te beginnen met het drinken van handwarm water dat eerst gekookt heeft. Dat helpt om diverse systemen te reinigen en de spijsvertering te ondersteunen. Belangrijk is om geen koe melk producten te gebruiken (geitemelk mag wel) en zeker geen knoflook te eten. Knoflook is te “heet” voor een warm gebied als de ogen en houdt daardoor een ontsteking of irritatie gaande. Ook is het beter om scherpe smaken als chilli’s, rettig, radijs- en selderij-achtigen te vermijden. Ook andere scherpe geuren als bijvoorbeeld parfums, indringende wierook maar ook chemische (oplos-)middelen kan men beter uit de weg gaan. Denk ook aan de airco.Eet ook niet te veel rauwkost: wokken en stomen van groenten verdient de voorkeur.

De Tibetaanse kruiden pillen die voor allergieën worden ingezet hebben als doel het bloed reinigen en het immuunsysteem te reguleren en versterken. En, besluit Nel de Jong, let erop dat je niet te veel aan stress wordt blootgesteld. Stress versterkt allergieën. Zorg voor voldoende ontspanning zoals wandelen op het strand, yoga of meditatie. Leer relativeren en gebruik daarvoor vooral humor.