Chagpori Gezondheidstips
Blaasontsteking

Als blaasontstekening zich manifesteert als een acute infectie dan lijkt een anti-biotica kuur voor de hand te liggen. Is er nog geen acute infectie maar zijn er wel verschijnselen zoals een lichte pijn bij het plassen: gebruik dan eerst cranberry en een hoge dosis vitamine C pillen (sinaasappels als bron van vitamine C zijn niet altijd aan te raden) en drink veel.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een blaasontsteking waarbij naast kou op de blaas, te weinig drinken en het hebben van sex, het niet voldoende uitplassen als een belangrijke oorzaak kan worden genoemd. De laatste oorzaak is te beïnvloeden: even verzitten na het plassen zodat de blaas licht verschuift en de resterende urine vanzelf komt. Bij een blaasontsteking functioneert onze afweer niet optimaal wat vaak een soort veronachtzaming van onszelf is aldus Nel de Jong. Een belangrijke bron van blaasontstekingen vooral bij mannen zijn prostaatklachten en de katheter.

Een behandeling met anti-biotica is niet altijd geheel succesvol, er ontstaan snel recidieven. Volgens de Tibetaanse Geneeskunde kan dat de volgende oorzaak hebben: de anti-biotica die koud is in potentie kan de wind-energie verstoren daarnaast activeert de dalende lichaamstemperatuur de windenergie. Resterende minieme infectiehaarden worden door de verstoorde wind-energie als het ware aangewakkerd en groeien tot een nieuwe blaasontsteking uit. Bij een Tibetaanse behandeling van een chronische blaasonsteking (of de preventie ervan) gebeurt het volgende: er worden naast de kruidenpillen om de ontsteking aan te pakken andere kruidenpillen gegeven om de wind-energie te stabiliseren. De patiënt krijgt het advies om verstandig te leven: regelmatig ontspannen, slapen en eten. Bouw weerstand op door op vaste tijden maar wat vaker op een dag gezond vitaminerijk voedsel te eten aangevuld met nootmuskaat, kruidnagel en komijn. Bevorder de spijsvertering met granaatappel en weinig rauwkost maar wel soep en gewokte groenten. Voeg geen extra warmte aan het ontstekingsgebied toe d.m.v. een kruik, maar sla liever een wollen sjaal om de heupen. En, heel belangrijk, heel veel drinken en wel bij voorkeur licht afgekoeld gekookt water.