Chagpori Gezondheidstips
Cholestorol

In de Tibetaanse Geneeskunde komt het begrip cholesterol met goede en slechte waardes niet voor. Wel kent men de mogelijke gevolgen van een verstoorde vetstofwisseling wat onder andere slagaderverkalking kan geven.

In de Tibetaanse Geneeskunde zijn afzettingen van vetten op de vaatwand meestal het gevolg van een zwakke maag en of lever energie, aldus Nel de Jong. Hierdoor worden de vetten niet goed afgebroken en aan het bloed toegevoegd met afzettingen op de vaatwand als gevolg. De therapie is in dit geval het versterken van de spijsvertering door het toevoeren van warmte in de betrokken organen en het reinigen van het bloed. Daarnaast wordt het eten van veel groene groenten aangeraden en vet en zwaar eten afgeraden. Ook wordt aanbevolen om warm gekookt water te drinken waaraan wat limoensap is toegevoegd. Bovendien kan men door het scheiden van koolhydraten en eiwitten de kwaliteit van de spijsvertering vergroten. Voor de behandeling van vaatvernauwingen zijn meerdere goedwerkende kruidenpillen beschikbaar. Hoge bloeddruk is naast de vaatproblemen ook een risicofactor bij een verstoorde vetstofwisseling, in dat geval worden bloeddruk verhogers als gember en zoethout afgeraden. Beweging daar en tegen kan juist een bijdrage aan het herstel van het evenwicht geven. Niet alleen cholesterol, maar ook kleine lokale ontstekingen van de vaatwanden kunnen tot afsluitingen van vaten leiden.

Vooral bij diabetes maar ook bij chronische ontstekingen van bijvoorbeeld het tandvlees kunnen sneller vaatafsluitingen ontstaan. Juist dan zal een Amchi (Tibetaanse natuurgeneeskundige) kruidenpillen voorschrijven.