Chagpori Gezondheidstips
Haaruitval

In de Tibetaanse Geneeskunde wordt haaruitval primair gezien als een symptoom van een niet optimaal functionerende spijsvertering. Amchi Nel de Jong legt de visie van de TG op de spijsvertering uit. De voedingsessentie wordt eerst door het bloed opgenomen. Vervolgens wordt de essentie van het bloed opgenomen in de spieren waarna dan weer de essentie van de spieren naar het vet gaan. De vervolgstappen zijn essentie vet ? essentie botten ? essentie beenmerg ? essentie “voortplanting vloeistoffen” (sperma en ovum). In deze transformaties van essenties ontstaan ook “reststoffen” en zo zorgt de essentie van de reststof van de essentie van de botten voor de haren, de nagels en de tanden.

In alle fase(n) van de spijsverteringscyclus kunnen processen ontregeld zijn. De ontregelde spijsvertering heeft dan symptomen ten gevolge zoals haaruitval hetgeen vaak samen gaat met (chronische) vermoeidheid en in ergere situaties een burn-out.

De TG focust dan op het in balans brengen van de spijsvertering door het geven van dieet- en gedragsadviezen en het voorschrijven van kruidenpillen na het stellen van een diagnose. Algemene dieetadviezen zijn o.a. neem vooral warm voedsel zodat de maag zich behaaglijk voelt. Eet niet te gekruid dus wel gewone peper maar geen chili. Eet weinig rauwkost en vooral geen ijsbergsla, paprika en komkommer. En … drink voldoende gekookt water, algemeen geldt dat gekookt water drinken het eerste en beste “medicijn” is om de kwaliteit van de spijsvertering te verbeteren. Als gedragsadvies geldt: houd de onderbuik warm en beweeg voldoende maar niet te snel na het eten.

Sommige haarziekten ten gevolge van o.a. een schimmelinfectie die het gevolg is van een verminderde weerstand, haaruitval door een verstoorde hormoonbalans of chemo- en of radiotherapie vergen een specifieke aanpak met vooral kruidenpillen.