Chagpori Gezondheidstips
Koude handen en voeten

Koude handen en voeten duiden op circulatiestoornissen. Nel de Jong legt uit dat in de Tibetaanse geneeskunde we koude handen en voeten zien als symptomen en dus niet als de klacht zelf.

We onderscheiden in grote lijnen twee oorzaken en wel ten eerste de klachten gebaseerd op koude nieren. Bij de ziekte van Raynoud zie je een voorbeeld van een koudeverstoring van de nierenergie. Bij koude nieren wordt in het algemeen warm voedsel geadviseerd: liever geen rauwkost, aardappels, komkommer of paprika. Maar juist wel warme spijzen en vooral warme soep. Neem iedere dag één kardemom en eet of drink daarnaast granaatappel(sap). Houd het lichaam altijd goed warm, draag gewone handschoenen als het echt koud is en wielrenners handschoenen als de temperatuur wat hoger is. Draag in huis altijd sokken en pak vooral de nierstreek goed in, dus geen korte truitjes. Laat ook je bloeddruk meten en eet wat hartiger en zoute drop of drink zoethout thee als die erg laag is. Zorg ook dat je genoeg drinkt zodat de viscositeit van je bloed altijd in orde is en je bloed niet te “stroperig” wordt. Ook dient het water om afvalstoffen af te voeren, te weinig drinken kan tot het opeenhopen van afvalstoffen leiden. Bij overgangsklachten is dit ook vaak het geval omdat de menstruatie voor het uitscheiden van afvalstoffen diende. Wees bedacht op gewrichtsklachten want die liggen op de loer door de verminderde doorbloeding waardoor te veel afvalstoffen in de gewrichten achter blijven.
Ten tweede kan er sprake zijn van vaatwand afsluitingen (arteriosclerose of slagaderverkalking). Naast de gebruikelijke risico’s als o.a. roken, te hoge cholesterol, hoge bloeddruk etc. zijn ook vaatwandinfecties een risico factor die misschien wel 40 % van de vaatwand vernauwingen verklaart. Vaatwand infecties zijn juist een warme ziekte die dus met koude kruidenpillen, koelend en ontsteking remmend dieet en gedrag moeten worden bestreden. Vaatwandinfecties kunnen voorkomen bij diabetes en bijvoorbeeld tandvleesontstekingen. De gevolgen, afgesloten en verkalkte slagaders kunnen ernstig en soms fataal zijn.

Bij beide groeperingen worden de symptomen versterkt door verstoringen van de wind energie waaronder emotionele spanningen en stress vallen.
De Tibetaanse geneeskunde beschikt, voor beide soorten verstoringen, over voortreffelijk werkende kruidenpillen. Dit heeft de interesse van de moderne medische wetenschap welke probeert de wijze waarop dit werkt te begrijpen. Zij doet op dit moment veel onderzoek waarbij de werkzaamheid van Tibetaanse kruidenpillen bij vaatafsluitingen ondubbelzinnig vastgesteld wordt.