Chagpori Gezondheidstips
(Chronische) stress

In de Tibetaanse geneeskunde valt (chronische) stress onder de categorie windenergie. Er zijn vijf verschillende soorten windenergie die allen weer hun eigen typische symptomen hebben. Het is vooral van belang dat mensen zelf leren herkennen dat hun lichaam aan chronische stress of ernstige verstoring van de windenergie bloot staat zegt Amchi Nel de Jong.

De gevaren van chronische stress worden erg onderschat. Juist bij chronische stress wordt de relatie tussen lichaam en geest duidelijk: in het lichaam vinden we de symptomen terug van psychische processen. We willen graag de lezers van Paravisie in staat stellen om zelf te ontdekken of ze bloot staan aan overmatige stress en zullen hierna een aantal symptomen van het lichaam presenteren. Als je nu merkt dat je inderdaad last hebt van een aantal van deze symptomen, adviseert Nel de Jong om serieus te onderzoeken of je inderdaad te veel stress hebt in je leven en als dat zo is er nu iets aan te doen. Maar eerst de symptomen: een hoge spiertonus, kortademig, kriebelhoest, pijn op de borst, hartritme problemen, hoofdpijn op vrije dagen, rugpijn, stijf en stram, slapeloosheid, oorsuizen (stress in de nierstreek), huidkwalen (vooral jeuk maar ook droge huid en slijmvliezen), verstopping of diarree, opgeblazen gevoel en/of maagpijn, libido problemen (ook een overmaat), bloeddruk hoog of laag, frequent of te weinig plassen, gewichtsproblemen. Dus als je een aantal van deze symptomen bekend voorkomen, wees dan eerlijk tegenover jezelf en overweeg of de diagnose chronische stress op jou van toepassing is.

Overweeg dan hoe je je leven anders kunt inrichten met meer tijd voor sport en beweging, yoga en meditatie en het creëren van een beter evenwicht tussen werken en vrije tijd. Los de problemen in je leven op eventueel met behulp van derden. Doe het nu en blijf niet hangen in illusies als: nog even en dan ga ik het doen. Neem een hond en ga iedere dag meerdere malen naar buiten de natuur in. Let op met je dieet; geen licht (weinig voedingswaarde) voedsel, niet te veel koffie, rook minder want minder nicotine geeft minder stress. Bij hoofdpijn geen eieren, bij kriebelhoest geen doorgebakken spijzen, bij klachten rond het hart wel kruidnagel en nootmuskaat maar geen earl grey thee (bevat bergamotolie), bij spijsverkering gerelateerde symptomen geen ui, knoflook, champignons, geen bonen of laxerende of stoppende producten. En dagelijks een kop soep getrokken van botten is gezond. Wacht niet tot ernstige kwalen het makkelijker maken om een grens te trekken om je leven anders in te delen: begin nu.