Chagpori Gezondheidstips
Slapeloosheid

Slaapstoornissen kunnen worden veroorzaakt door een zeer breed gebied van verstoringen in de drie energieën. Gelukkig zijn het niet altijd chronische verstoringen die het slapen bemoeilijken: een examen of een date kunnen de slaap tijdelijk verstoren zonder echt een probleem te zijn. Heel veel slaapproblemen worden veroorzaakt door stress die ook in ons bewustzijn duidelijk te herkennen is. Over zogenaamde cirkel redeneringen die gepaard gaan met gevoelens van stress met de daarbij behorende lichamelijke stressklachten heeft zijne Heiligheid de Dalai Lama wijze woorden gesproken. Hij zegt hierover: als je een probleem hebt dat steeds in je gedachten is en je kan het oplossen doe het dan en wel zo snel mogelijk. Kan je het niet oplossen dan heeft het geen zin om er steeds aan te denken want je kunt er immers niets aan doen. Amchi Nel de Jong benadrukt dat goed slapen begint met een goede slaapplek. Zorg dat je slaapkamer rustig is en geen elektrische apparaten met mogelijk straling (zoals licht) bevat. Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te warm is en ook goed geventileerd. Heb je een wekker zet die dan uit het zicht. Gebruik natuurlijke materialen, zorg dat het schoon is en zorg dat je je veilig kan voelen. Laat eventueel licht en geluid je niet hinderen: houdt altijd in het oog dat het uitingen kunnen zijn van levende wezens die op hun eigen manier naar geluk streven. Als je je gelijk wilt hebben dat bronnen van licht en geluid echt verwerpelijk zijn, dan zal dit je slaap niet bevorderen.
Stress is zoals gezegd de oorzaak van ca 60 – 70 % van alle slaapstoornissen. Dus is het belangrijk om voor het slapen te ontspannen. Ga dan een rustige wandeling of fietstocht maken, doe yoga of mediteer, maar liever niet naar de sportschool in de avond. Vaak kan een hond hier de oplossing zijn. Met de hond lekker even naar buiten en daarbij komt dat je met een hond geen zware gesprekken kan voeren voor het slapen. Ook regelmaat in je leven vermindert stress. Eet wat vaker en dan kleine hoeveelheden. Ga niet met een lege maag slapen. Stress kan er voor zorgen dat je wel inslaapt maar steeds wakker wordt. Speciale medicinale wierook branden voor het slapen kan (mits veilig gebruikt) ook bijdragen aan stress reductie en dus doorslapen. Een glas warme melk met honing of anijs kan de slijm energie versterken waardoor lichaam en geest wat ‘zwaarder’ worden. Een geheim tip is yoghurt: een klein beetje yoghurt versterkt de slijmenergie, waardoor zowel lichaam als geest zwaarder (loom) worden en slaap natuurlijk op kan treden. Dat brengt ons bij een andere slaapstoornis die door onbalans in de slijmenergie wordt veroorzaakt: voor en na het slapen nog altijd moe zijn. In dat geval juist geen melkproducten en eet vooral niet teveel voor het slapen.

Verstoringen van de galenergie kunnen tot regelmatig wakker zijn leiden met eventueel nacht zweten. Vaak is men dan klaar wakker en om stress hierover te voorkomen raadt Nel de Jong aan om even wat ontspannends te lezen of naar ontspannende muziek te luisteren. Net als bij stress kan een wandeling voor het slapen en een paar lepels yoghurt hierbij helpen. Zorg bij hoge bloeddruk of met opvliegers dat het bovenlichaam hoger ligt dan het onderlichaam.