Chagpori Gezondheidstips
Keelpijn

Als er sprake is van chronische keelklachten dan adviseert Amchi Nel de Jong om daar niet mee door te blijven lopen maar contact op te nemen met de huisarts. Bij sommige kinderen kan het verwijderen van de keelamandelen enstiger klachten voorkomen en kan dan een oplossing zijn. Als er bij volwassenen de zekerheid is dat er geen ernstige klachten geconstateerd zijn die behandeld kunnen en moeten worden, blijven er soms toch nog chronische keelklachten over bijvoorbeeld door een kuchje of het veelvuldig schrapen van de keel. Heel vaak blijkt dan dat de slijmenergie uit balans is als gevolg van bijvoorbeeld een koemelk allergie waardoor chronische klachten ontstaan. Maar er kan ook sprake zijn van een stress gerelateerd klachtenpatroon, wat wijst op een verstoorde wind-energie. Zoals Nel de Jong al eerder benadrukte: wees heel voorzichtig met langdurige overmatige stress want die kan veel (blijvende) schade veroorzaken. Keelklachten zijn dan een symptoom voor een ernstige verstoring van de windenergie. Vaak zijn keelklachten echter het gevolg van een keelontsteking die volgt uit een verstoorde wind- en gal-energie, waarbij vooral de gal-energie gevoelens van rauw vuur veroorzaakt. De gewone keelontsteking wordt in de Tibetaanse Geneeskunde bestreden met kruidnagel, dat ook de windenergie balanceert. Een aftreksel van 1 kruidnagel in een glas heet water is een goed middel om te gorgelen waarbij de drank kan worden uitgespuugd. Bij het gebruik van kruidnagel thee ( 1 tot 2 kruidnagels) voor een grote pot thee kan het extract worden gedronken. Als er geen kruidnagel in huis is dan kan ook een westers plantenextract worden ingezet om te gorgelen: sterke thee van salie en/of kamille. Ook gebruiken de Tibetanen water met zout om te gorgelen. Omdat keelpijn een symptoom kan zijn van een verminderde weerstand, is het eten van vitamine C houdend fruit aan te bevelen: neem liever geen citrusfruit behalve limoen, maar vooral sharonfruit, granaatappel, kiwi, tijmhoning en rozijnen zijn aanbevolen. Drink voldoende gekookt water en/of thee en bij voorkeur ook druivensap. Vermijd verbrande spijzen zoals noten, chocola, koffie, sterk gefrituurd eten. Een natte sjaal met azijn kan ook verlichten. Onderschat een keelontsteking niet: neem zo nodig bedrust en spaar ook je stembanden.